tirsdag den 5. december 2017

Fantastiske dadelkugler i mange variationer


Lige nu masseproduceres der dadelkugler i vores lille hjem - både Mathilde og jeg elsker de små mundrette kugler og de er altså fantastiske som snacks og til at have med på farten. Flere i mødregruppen har kopieret vores forehavende og tilsætter også tørret frugt, chai-frø i massevis og eksperimenterer med andre nødder. 

Det hele startede faktisk med, at jeg lavede de her snickers-kugler her fra Julie Bruuns blog: 

http://www.juliebruun.com/2014/11/sunde-snickerskugler/ smut ind og læs opskriften på hendes blog! 

Jeg endte med at servere Julies kugler uden chokoladeovertræk, dvs faktisk guffede familien dem bare i sig før jeg nåede at smelte chokoladen. De er virkelig gode også uden chokolade. Det fik mig til at google rundt efter andre opskrifter og til selv at begynde og eksperimentere lidt med forskellelige kugler. Noget af det, der gør dadel kugler geniale er, at Mathilde jo bare kan smovse i "dejen", så det gør det til en perfekt "ret" at lave/rulle med hende som hjælper. 

Min favorit version lige nu er:

50 gram cashew 
50 gram peanuts (usaltede)
10 gram chaifrø eller solsikkekerner
3 spk fulde nøddesmør (evt. peanut butter)
150 gram bløde dadler
Kokosmel til rulning 

Jeg bruger en blender til at lave nødderne til en grovkornet mel - solsikkekerne er lidt tricky at mele i blenderen men ellers lader jeg dem bare være i hele. Dadlerne ælter jeg bare i med hænderne altså efter, jeg har pillet stenene ud og sammen med nøddesmørret. Når det hele er æltet sammen ruller jeg det til mellem 20 og 30 kugler, alt efter hvor store de skal være. Så sætter jeg dem i køleskabet et par timer og ruller dem herefter i kokos. 

Vi har lavet dem med flere slags nødder og tilsat frø og kerner - så længe konsistensen er, så de kan rulles til kugler er alt jo perfekt. Hvis det er svært lige at finde øko-dadler (der er kamp om dem i Whole Foods), så kan tørrede dadler opblødt i vand også bruges til nød. Hvis man er til mere dessertagtige kugler - kan der tilsættes et par teskefulde rom-essens og et par spiseskefulde kakao, der ville jeg nok også vælge en anden lidt mildere nød end peanuts evt. mandler - og så måske rulle i regnbuefarvet krymmel. Med mandler skal der dog lidt mere nøddesmør i end med peanuts, da det er en lidt tørrere nød.