tirsdag den 7. november 2017

Min fysioterapeut og hvad der gør hende fantastisk!


Tanya, er navnet på Amerikas, hvis ikke Verdens mest energiske og bedste bækken-fysioterapeut. Hun har hjulpet mig fra at være fuld af smerter og nærmest ikke kunne gå nogen steder med Mathilde, til nu at løbe morgentur. Jeg har kæmpet med smerter og er blevet scannet og palperet i hoved og ... og fået en forfærdelige rygbøjle af en sur sportsmediciner, der gjorde, jeg fik så ondt, at jeg ikke kunne gå i flere dage efter.

Det var i ren desperation, at jeg fandt frem til Tanya på nettet og bestilte en tid og lige fra første dag hjalp hun, og det fik mig til at tænke på, hvad en god fysioterapeut egentlig er? Nu er jeg jo selv uddannet fysioterapeut og har selv rodet rundt med patienter og prøvet på at være den bedste terapeut jeg kunne. Så hvad gør hende egentlig så speciel?

Tanya, er ikke bange for at tage fat - hun stak mig ikke bare en bunke øvelser eften kort samtale og lidt kiggen på mig, der stod på et ben og bukkede lidt i ryggen. Hun har hænderne på og mærker, trækker og hiver. Hendes hænder er nærmest magiske og hun kan føle, hver en lille spænding og se tricker punkter oven på huden med det blotte øje. Hun er ikke bange for at sige tingene lige ud og jeg misunder virkelig, den kæmpe erfaring hun har. Hun er heller ikke bange for at ændre diagnose undervejs, hvilket mange er og så bruger hun 60 minutter på mig hver gang.

Hun forstår også sine patienters (min!) situation fuldstændig og stiller ikke urealistiske krav. Jeg fik for eksempel 30 styk mavebøjninger om dagen som lektier med hjem efter første time med Tanya - det skulle jeg jo lige kunne overkomme, selvom de var lidt specialle. Jeg gik hos en anden fysioterapeut og der fik jeg side efter side med hjem, med øvelser - jeg havde tilsidst mareridt over ikke at nå dem, mens papirbjerget med ulavede øvelser på mit skrivebord bare voksede og voksede. Hun rørte mig heller aldrig under hele forløbet og efter at have været ved Tanya undre det mig meget - hun trykkede mig ikke en gang på maven, så havde jeg nok opdaget den splittede mave længe før. Jeg havde før Tanya undersøgte mig - selv trykket lidt i mavedellen - men jeg fandt den ikke selv, da Tanya så smækkede mine fingre ned i det store hul, fatter jeg simpelthen ikke, at jeg ikke har opdaget det før?!

Tanya giver også simple feel good øvelser - efter devisen, hvis det ikke føles godt, får du dem jo ikke lavet - så hun har forfinet sit øvelsesprogram til virksomme øvelser, der føles dejlige at lave, hvilket er en helt fantastisk form for fysioterapi. Det er så nemt at sige til patienten, hvis du bare holder med at ryge, lever af kål og løber en halv time om dagen sååå skal det hele nok gå. Det er som om nogle sportsfanatiske fysioterapeuter ikke kan forstå, at en stor del af deres patienter jo ikke er inaktive, fordi de ikke har opdaget løb eller er faldet ind af døren til et fitnesscenter - men fordi, de simpelthen hader bevægelse. Jeg selv har perioder, hvor min krop slet ikke gider motion, og så perioder, som billedet ovenfor, hvor jeg bare slet ikke kan få nok. Perioder, hvor jeg tager selfies i næsten split og danser 5 gange om ugen - og perioder, hvor det at løbe en tur er fuldstændig uoverskueligt. Så skal en eller anden sportstype altså ikke stå og fortælle, hvor skønt løb er. Jeg har netop haft en periode, hvor alting jo gjorde ondt og en tur på legepladsen med Mathilde var et smertehelvede og så nu er jeg på vej ind i en periode, hvor motion igen bare er dejligt.

Nå men, endelig er hun jo bare super sød og energisk og det er jo også en gave. Jeg kan mærke Tanya bare vil mig det bedste --- og tænker tilbage på mig selv som terapeut og håber, at mine patienter har oplevet bare et gran af det Tanya kan, når de er kommet hos mig (det ville ihverfald gøre mig glad).