tirsdag den 14. november 2017

Ammepli, nul overdækning og lidt Emma Gad


Er det ikke længere almindelig amme-pli, at man er lidt diskret omkring en nybagt mor, der sidder og ammer og forsøger sådan at kigge lidt væk og give hende lidt plads? Grunden til jeg spørger er, at der dukker flere og flere opslag op på de socialemedier, der handler om at mødre bør dække sig til. Men altså i min verden er det da dem, der er omkring hende, der bør kigge væk eller hvad?
Her kommer lidt Emma Gad omkring amning fra ingen ringere end mig selv - enjoy:

1) Tildækning: Dæk aldrig dit barn til, med mindre barnet simpelthen kun vil amme under et tæppe  - udover, at det kan være svært at styre temperaturen og selve mund-til-bryst under et klæde - så ryger meget af nærværet og hele øjenkontakten. Hvis barnet har brug for ro, kan man give det ved at søge mod roligere omgivelser (IKKE WCet!). Jeg har selv benyttet mig af et par prøverum i ny og næ - ikke fordi jeg ikke med stolthed ammer offenligt, men fordi Mathilde bare havde brug for ro. Alternativ så kan man jo smide et hvidt lagen over jer begge. Ja, Mathilde havde en periode, hvor hun blev så let distraheret, at vi ammede under et lagen engang.

2) Amning til fester og frokoster: Der har været et par mødre i min omgangskreds, der blev meget frustrerede over, at venner og familie ligesom ignorerede dem, hvis de sad og ammede ved bordet til sammenkomster. Danmark har jo tradition for meget lange måltider - specielt julefrokoster - så jeg kan sagtens se, hvorfor man lige hiver baby med ind til bordet og ammer der, og det er da bare helt fint, hvis baby ikke bliver distraheret af mennesker, snak og leben. Som familie og venner bør man bare opfør sig helt normalt, måske dæmpe stemmerne en smule, hvis altså i sidder midt i høj julefrokost. Som ammende mor, hvis du føler, de andre ignorere dig lidt under amning (og de ellers ikke normalt gør det) så lad dem om det - det kan være svært både at give plads og vide, hvor man skal kigge hen og samtidig inddrage dig i diskutioner om afgiften på el-biler eller hpv-vacciner. Som mor flytter du jo også en smule fokus ned på lillen og hvis du og baby har det fint med det, så bare fortsæt samtalen med dem omkring dig.

3) Amning i det offentlige rum: Hvis, den ammende mor, ikke er en du kender eller hun tilfældigvis sidder midt i en døråbning, du bare er nødt til at skulle igennem, fordi det brænder bag dig, så rager det på ingen måde dig hvor, hvornår eller hvordan hun ammer sit barn - send hende evt et smil, hvis du ikke kan mønstre et smil - så bare ignorer hende og baby. Hvis du kender hende så giv hende evt. noget at drikke og ellers bare opfør dig nogenlunde normalt. Som mor kan du sidde med tanken, hvad hvis nogen henvender sig - der er det rart med venner tæt omkring sig - istedet for at sidde og lade tankerne løbe rundt omkring i dine omgivelser, så bare koncentrer dig om dit barn og amningen og lad verden køre forbi, hvis nogen skulle komme med komentarer, så har du allerede tænkt tanken og så kan du jo enten 1) ignorere dem, 2) bede dem høfligt og bestemt om at blande sig 100% uden om dit liv og din amning eller 3) pop barnet af og spørge, om de vil have en tår med.

4) Amning på beværtninger, cafeer og andre spisesteder for voksne: Jeg forstår simpelthen ikke, at babyers ret til at få mad i det offentlige rum ikke er sikret ved lov i Danmark - lige som det er heri Californien - det gav ihvertfald mig en ekstra pondus, hvis jeg sad og ammede på en parkbænk eller en cafe, at vide jeg sad med loven i ryggen. Hvis du har en cafe eller restaurant - så lav enten din biks om til en helt børnefri en af slagsen eller tillad amning - det er fuldstændig grotesk i 2017, at nogen cafeer, butikker og restauranter føler, at de kan bede mødre om at stoppe med at amme - hvad er det lige for en verden de lever i? Hvis, du som mor er blevet bedt om at stoppe - så sørg for at få budskabet ud på alle de sider og i alle de facebookgrupper du kan, så vi andre mødre kan holde os langt væk fra stedet også selv om vi ikke ammer mere.

5) Til ungdommen: Det er ikke ok at gå hen til en ammende mor, der sidder og giver sit barn tryghed og næring og bede hende flytte sig, tildække sig eller stoppe med at amme. Som nybagt mor er man super sårbar, helt i alarmberedskab og vil bare gøre det så godt man kan for sit barn - hvis du er generet af amningen, så har de fleste mennesker det, der hedder en hals forenden af deres torso og den kan du bruge til at dreje dit ansigt, hvori øjnene jo sidder i, en helt anden retning, så behøver du ikke kigge på amningen. Hvis du står lige ud af gymnasiet i en skobutik og tænker "åhh måske de øvrige kunder bliver generet af det?" - så tænk over hvor generet din boss bliver, når facebook koger over med sure ammemødre og der på næste torsdag bliver lavet en amme-demonstration i jeres butik. Tænk også på, hvordan du gerne selv vil have det (eller din kæreste, kone, medmor skal have det), hvis du er så heldig at få et barn i fremtiden - skal de første mange måneder (måske år) foregå for nedrullede gardiner, fordi man ikke må amme ude? Nej, mødre og børn skal ud og luftes og amning skal bare ikke være et tabu!