torsdag den 7. september 2017

Hemmeligheden i Silicon Valley og en Gratis Konsulenttime til Bog og Ide


Hemmeligheden i Silicon Valley, og det mange laver i skyggerne heri Silicone Dalen er faktisk konsulentarbejde for virksomhedder af den eller anden karakter. Det kan være kommunikation (som jeg jo har taget lidt kurser i her og der) - det kan også være økonomi eller slet og ret deres it-ansigt-udad til. Jeg er nu blevet spurgt lidt mere intenst af et par veninder indtil, hvad alt det der “Silicone-business to business consulting” egentlig går ud på? Og jeg vil forsøge at svare her. 

Det er kort sagt, at man tager virksomhedder, det kunne være små start-ups med sære hjemmesider og pudser dem, og sender dem ud og tjene millioner (desværre ikke til en selv). Man coacher måske også folk i virksomeheden og man smider måske selv lidt kapital efter dem, hvis man har det - så kan man jo være heldig at få fingre i nogen af de millioner, der potentielt ruller ind. Endvidere hjælper man med kommunikationen både ud af og indad til i virksomheden. Noget af det, man betaler for er jo også, at konsulenterne holder fuldstændig tæt, så jeg ville aldrig drømme om, at omtale hvad jeg høre, ser eller ligefrem lugter mig frem til heri dalen. Men jeg kan komme med et tænkt eksempel på lidt konsulentarbejde (spring over denne blogpost, hvis du bare synes, det er vildt kedeligt med så noget konsulent-agtigt-vås - der kommer nok en sjovere og kortere blog i morgen eller i overmorgen).  

ET TÆNKT EKSEMPEL: 

Jeg forsøgte for lidt tid siden at bestille en boggave til en lille dreng i Danmark gennem Bog og Ide - og deres hjemmeside lignede mildt sagt noget, der var lavet af en teenager i en kælder (ikke, at teenagere i kældre ikke kan lave udmærkede hjemmesider (jeg mener Jobs startede jo i en garage heri Menlo Park!)- men i ved hvad jeg mener - og en kælderhjemmeside er også rigtig fin, når man starter ud —men når man så gerne vil pudses af og vokse, skal der mere til -og altså, Bog og Ide påstår at være Danmarks bedste boghandel?) 

Nå, men i mit indkøb gik jeg lidt frem og tilbage mellem check-ud-siden og adressefeltet, fordi jeg ikke helt vidste, om jeg kunne handle med en udenlandsk adresse, endsige skrive en gavehilsen—- og pludselig stod der, at ordren var gået igennem og beløbet trukket af Nets. Jeg blev lidt blegnæbbet, da jeg ikke havde godkendt købet endnu - og måtte have fat i Bog og Ide’s kundeservice - der ikke kunne fortælle mig om ordren var gået igennem?! Det virker meget specielt og det virker ikke helt som Nets kører perfekt med deres setup hos Bog og Ide?! Derfor er Bog og Ide da det oplagte tænkte eksempel:

Hvad laver man så, hvis man skal hjælpe Bog og Ide? Først ville man jo nok bruge nogle dage på deres hjemmeside og købe forskellige produkter på deres netshop og se på, hvad der virker og ikke mindst ikke virker - Man ville tale med deres ingeniører, dem der kører hjemmesiden, man ville besøge butikker og snakke lidt løst og fast med ansatte - så ville man lave en første “rapport” omkring hvad og hvordan de lige nu kunne forbedre deres forretning og fremlægge den for virksomheden. Det er faktisk ikke så svært som det lyder. Men, hvad siger og gør man så helt konkret Maja? Blev jeg spurgt.

OK - her kommer nogle eksempler på ting man eksempelvis kunne pege på kunne ændres på deres hjemmeside under en fremlæggelse:

1) BØRNEBØGERNE: Kære Bog og Ide, der er helt sikkert masser af bedsteforældre, onkler og tanter - der gerne vil sidde og sende julegaver heri 2017 og der kommer flere og flere af dem på nettet (generation-50-år er lige blevet bedsteforældre og handler løs på nettet). Når jeg søger på jeres børnebøger - så sørg for, at jeg som kunde til en børnebog, udover pris og kategori, også kan søge på ALDER  - I har nogle fine anbefalinger på jeres side, der netop er lavet efter alder, men hvis jeg så ikke vil købe en af de 8 bøger i anbefaler - så må jeg ind på Amazon eller Saxo for finde en der passer til aldersgruppen? Nej! Jeg skal da blive på jeres hjemmeside! Jeg kan godt regne ud at dem, der står bag jeres database vil rive sig i håret og sige det ikke kan lade sig gøre - men så må i jo snakke med dem, der står bag indekseringen på ALLE andre boghandleres hjemmesider! Lad mig gætte de 8 børnebøger i anbefaler på jeres side bliver manuelt opdateret og ikke hevet fra databasen på baggrund af salgstal eller noget andet hejs? (Ordet hejs er et teknisk begreb her ;))

2) GAVEHILSEN: Kære Bog og Ide, lad mig som kunde sende en gavehilsen med min bestilling - igen onkler, besteforældre og søde tanter vil så gerne sende bøger afsted - Barnes and Noble og Amazon skriver hilsnen på det bon-papir, de alligevel medsender, så det er ikke fordi, jeg vil have jeres medarbejdere til at sidde og skrive postkort i hånden —- selvom nærhed og håndskrevne sedler vil blive den nye store trend indenfor nethandel (men i kan godt vente 3-5 år før i kommer med på den). Men det, at min pakke havner hos venner og familie ud af det blå uden nogen hilsen virker noget sært på mig som forbruger. 

3) KATEGORIERNE: I har for eksempel ingen kategori, der hedder “Danske bøger” eller “Nye Danske bøger” eller et sted, hvor en læseglad person kan gå hen og finde inspiration til god litteratur - det er en noget flad fornemmelse at trevle gennem bestseller-liste efter bestseller-liste. Som en forbruger, der selv køber virkelig mange bøger, snubler jeg tit lige rundt på Gyldendals hjemmeside og kigger længe på store udenlandske boghandleres sider. Deres sider virker inspirerende og jeg finder tit lige nye bøger, som jeg lige skal have fingrene i. Jeres side virker som et sært tilbudskatalog lavet på baggrund af, hvad der lige lå tilbage på bogreolerne i Bilkas “bogafdeling” - Måske er det jeres strategi? At sige til kunden “Her er billigt”? Men tro mig, så kommer Amazon snart og bider jer bagi. Trump kører dollaren lige nu helt ned og bøger kan trykkes on-demand, så kom nu igang Bog og Ide, jeg vil så gerne have i er der, til når jeg besøger Danmark næste gang. Det er rigtig fint i har nogle bestseller lister til gaveideer, men prøv at hiv lidt nyt ind fra forlag osv. - hvad rør sig i Danmark lige nu, hvem har netop været i Godmorgen Danmark med sin nye selvhjælpsbog? Hvad rør sig i provinsen? 

4) INDEKSERINGEN (Igen igen): Der er mange steder, hvor det virker som om jeres database/indekserings-mennesker er lidt forvirrede eksempelvis her: For mig som kunde er en noget sær måde at vise populære mærker på, jeg mener som en blanding af lommeregnerbrands blandet med populære skoletaskemærker - hvem har dog fundet på det? Hvis i har tal der viser, at den form for sammenblanding virker, vil jeg rigtig gerne høre om det? Så er det spændende forgangsviden inden for forbrugerteori! 

5) VAREN KAN IKKE HANDLES: Jeg har ikke tal på, hvor mange vare jeg var omkring, der “ikke kunne handles”, mens jeg kort tøffede rundt i jeres netshop. Det kan simpelthen ikke passe, at jeg ikke kan slå et filter til/fra, der tager de vare ud af min søgning. Ellers bliver jeg som forbruger meget hurtigt meget meget træt. Kunden her endte faktisk med at gå over og bestille en bamse-ting på en anden hjemmeside, hvor kunden rent faktisk kunne få den… Istedet for slet ikke at være blevet præsenteret for den mulighed. Det kunne jo være kunden var blevet på jeres side og havde købt et andet udmærket produkt. 

Når konsullenterne så har fremlagt denne første rapport og bare lige FYI fremlægningen ville jo være noget mere fyldestgørende, end bare 5 punkter fra hoften (men håber det giver lidt mere mening mht hvad man egentlig tager fat i og siger og gør) så er man enten færdig, og ellers ville man herefter holde møder på møder. Ingenørerne bag hjemmesiden ville stejle, Bog og Ide ville stejle - der ville blive trukket, strukket og tryllet. 

I dette tænkte eksempel er der jo ikke samlet nogen form for data på deres hjemmeside - man ville evt. lave to modeller af hjemmesiden, sende den ud til forskellige forbrugere forskellige steder i landet og kigge på forbrugernes adfærd inden man lagde sig fast på dens endelige udseende (for nu). Nogle gange ser dine venners Facebook side lidt anderledes ud end din og så er de sikkert ved at teste om, du er et bedre produkt for dem, hvis knappen sidder lidt til venstre.

Hvad så når man har fået hjemmesiden på plads, og man har coached og snakket og fået kommunikationen i virksomhedheden på plads blandt andet omkring den nye kurs for hjemmesiden. Så er det ud og kigge på de fysiske butikker igen, hvis der er nogen (det er der som regel ikke - men nogen få gange er der). 

Sidst, vi var i Danmark, fik jeg hjælp til at finde de nyeste og mest spændende danske udgivelser af en sød salgsassistent (der også elskede bøger). Jeg har købt mange bøger af hende, da jeg boede i Århus. Hun måtte hjælpe mig, og det var kun fordi hun selv var vild med dansk litteratur hun kunne hjælpe mig. De nye danske udgivelser stod nemlig rodet rundt mellem alt muligt mærkeligt ude butikken. 

Sååå efter der er kommet styr på hjemmesiden, vil man nok rigtig gerne have lidt mere orden på deres butikker. Jeg mener, det virker på mig som om, Bog og Ide forsøger at konkurrerer med supermarkederne - I ER IKKE ET SUPERMARKED - folk, der lige smider en krimi ned mellem hakket oksekød og dåsetomat, går ikke rundt og kigger efter inspiration til kommende læseoplevelser i Bog og Ide. Indret jeres butikker efter finesmækkeren. Hav plads og lys omkring jeres kontorprodukter og tasker - men skab Harry-Potter-stemning mellem bøgerne. I kan sagtens have bestseller-reolerne i forgrunden til gavekøberne, der ikke selv er de store læseheste - men hav mer-salgsreolerne, der bugner af spændende titler inde bag ved. Som konsulent ville man jo ikke bare stå og råbe ting, som jeg gør her, man ville lave brugergruppeundersøgelser og teste setups af reoler på kunder, og man ville ligge sig opad nyeste forskning omkring forbrugeradfærd inden for bogsalg. 

Tilsidst vil konsulenterne komme med forslag omkring tiltag i butikkerne ala: 

Få forfattere ud og signer - Lav events med børnebogshelte - Hav en fysioterapeut-event lige før skoletaskerne skal købes, hvor bekymrede forældre kan spørge ind til taskens kvalitet - Få jeres ansatte til at sætte sedler på reolerne med deres ynglingsbøger - Lav en læse-event, hvor børn kan få en gummy-and for 5 læste bøger - Få kogebogsforfatteren ud med gratis boller til de 100 første i butikken lørdagformiddag... Måske er jeg for sent ude med disse forslag - måske holder Bog og Ide masser af events - nu her 5 år efter jeg sidst havde min daglige gang der, men det virkede ikke sådan. Jeg har masser af ideer i skriver bare Bog og Ide :)  

Det er en lidt rodet omgang i her fik serveret om hemmelighederne i Silicone Dalen, hvor vi bor - håber det giver lidt mening og smid gerne spørgsmål i kommentarerne.