onsdag den 18. juni 2014

Bleak House af Charles Dickens

Åh jeg hørte denne bog sidste jul - jeg havde fundet den mest fantastiske lydbogsudgave, der lød som om den blev læst op af den ene af karaktererne fra Rytteriet i 1950erne. Der var tidspunkter jeg simpelthen lo højt i vores køkken, fordi oplæserstemmen i kombination med teksten bare var henrivende og komisk på en gang.  

Selve historien handler om den unge smukke Ester, og alt det hun skal igennem, der er både en retssag, der trækker ud i det tragikomiske og så er det en helt kriminalroman oveni, hvor man springer frem og tilbage i kronologien, gennem personernes vidne forklaringer - men det er ikke selve historien, man skal læse den for. Det er charmen, sproget og stemningerne. Der er levende og fantastisk persongalleri fremstillet med så meget ironi og charme, at man ikke kan andet end elske Dickens. 

Jeg glæder mig til, jeg får tykket mig igennem dette fine engelske eksemplar, jeg også fik omkring juletid - hmmm - det burde da give mit engelske ordforråd et lille nyk opad. Hvis du ikke kender den, og har mod på en mamutroman, så giv den en chance om ikke andet så for sproget, kronologien og den dybe Dickenske ironi.