fredag den 30. august 2013

Fredags-Tanker om fritid vs. arbejde

Stenalder-Maja slår skindene til side, hun står op og tænder bålet, det er en kold morgen. Da bålet brænder godt, putter hun sten ind i flammerne og varmer dem op. Hun henter vand i floden og hælder i en stor sivkurv, der hænger i en strop - så tager hun stenene ud fra bålet og lader dem dumpe ned i sivkurven og langsomt begynder vandet at koge, så hun kan lave sin obligatoriske kop morgente.

Hun står et øjeblik, og må støtte sig til din stenalderkølle, for hun bliver et øjeblik helt forvirret, i stenalderlivet findes der jo ingen fritid - så hun må være ved at gå til af stress.

Hvad hvis vi nu sagde, at om lidt skal hun på stenalder-arbejde. I arbejdstiden skal hun væve, lave frokost og ordne skind. Hun har fri kl.16 - i sin fritid skal hun lave aftens mad, ordne skind og kysse Martin i bålets skær. Uden fritid ville hun simpelthen få stress - hun glæder sig allerede til ferien, hvor hun kan koble helt af, de tager et par dage væk og jager, og det meste af tiden vil gå med at ordne jagtbytte ...

Nutidig-Maja slår dynen til side, hun står op og tænder gasblusset under teen og laver sig sin obligatoriske kop morgente. Hun filosofere over 1930'ernes - 8 timers arbejde, 8 timers fritid og 8 timers søvn, og om opdelingen i arbejde fritid overhovedet er særlig smart?!

Om lidt skal hun arbejde på en fantastisk novelle - ved frokosttid, spiser hun og Martin sammen i solen, og hun går en tur for at få ro i hovedet og køber på vej hjemad ind til aftensmad. Hun har ingen fritid - hendes arbejde og fritid er et virvar, og hverken hende eller Martin tænker i timetal, fritid eller ferie. De rejser væk på små ture indimellem og kysser i stearinlysets  skær, men hun arbejder altid på historier, på rettelser og redigering, og hun elsker sit liv. 

I min verden lige nu flyder arbejde og fritid sammen, og jeg elsker det. Jeg har aldrig fri eller ferie - vi planlægger ikke omkring weekenderne og bliver forbløffede, når der pludselig spørges ind til, hvad vi skal lave i weekenden. Vi planlægger løst en dateting hver lørdag, men ellers arbejder vi løs uden stress...  Faktisk vil jeg ikke kalde det arbejder, faktisk vil jeg nok kalde det lever...