søndag den 9. september 2012

Alarm ved alteret?


Festugen bød også på et besøg i Århus smukke gamle Domkirke. Jeg nød tavsheden, skønheden og det smukke kirkerum. Jeg drømmer mig altid tilbage til middelalderen og drømmer om riddere og rundeborde. Jeg tror nu, mit billede af middelalderen er noget romantiseret...

Det undrede mig dog, at der er snor og alarm for, så man ikke kan komme hen og knæle ved alteret. En romatisk sjæl som jeg selv, vil naturligvis have det hele med! 
Det fik mig til at tænke over kirken som institution, hvorfor var den åben nu, hvis ikke for at besøgende udover at se på det smukke rum, skulle komme ind og bede? Er Domkirken bare en skal af middelalderens storhed ? Hvis alteret er spæret af, er det så fordi, kirken ikke længere har en funktion? Men blot er et museum over, hvad troen engang var? Almindelige folk kommer der til jul og påske – og ellers kun for at glo på billederne? Når jeg betaler min kirkeskat, er det så blot en museumsskat, der opretholder gamle bygninger fra en svunden tid – skal jeg se det, som det samme som mit medlemskab af Den Gamle Bys venner? 

Jeg er nok ikke den rette til at stille alle spørgsmålene, da jeg selv, i al min tid i Århus, kun har været til gudstjeneste et par gange - og blev gift på byens smukke rådhus...
Når alt er sagt er det ihvertfald en smuk kirke, og den er virkelig god til at sætte gang i fantasien. Der er dragekamp, englemysterier og andre fantastiske billeder på væggene og der er de sjoveste tykke engleansigter skåret ud i stolerækkerne. Så smut forbi kirken og giv fantasien frit løb!