søndag den 10. juni 2012

Grynet


Så blev det juni, og det sender selvfølgelig fantasien hen på Junibakken, hvor Grynet og Lisbeth bor. Grynet er en vidunderlig og elskelig børnebog af den altid fantastiske Astrid Lindgren. Den er første del i en serie om livet på Junibakken.
I dag findes bøgerne samlet under navnet Bogen om Madicken (Link til bogen), men da jeg var barn, hed hun altså grynet.

Bogen foregår i starten af 1900-tallet og har pigen, Grynet, som hovedperson. Hun lever en beskyttet tilværelse med sin lillesøster Lisbeth, deres let nervøse overklasse mor, deres far, der er redaktør på byens avis og deres godmodige tjenestepige Alva. På Junibakken er Julen altid hvid og eventyrlig, og somrene er altid fyldt med solskin og glæde! 
Her finder man den ultimative sorgløse barndom, hvor fattigdommen og alkoholen dog findes både på fattiggården og hos de to søstre Mia og Matis, samt hos nabodrengen Abbe. Men fattigdommen og ulykken bliver altid set med barnets øjne, og synes aldrig værre end at en gang fælles aflusning og en leg, kan holde glæden i ave. 

Astrid Lindgren skulle engang have sagt ”Jeg skriver for at more barnet i mig selv”, og hendes bøger får i hvert fald barnet frem i mig. De er intet mindre end fantastiske, så se at få dem læst også selvom du er voksen!