lørdag den 19. maj 2012

The SeamstressThe Seamstresses, handler om de to unge søstre Emilia and Luzia dos Santos, der er så forskellige som dag og nat. Emilia læser modeblade og lægeromaner og drømmer om at blive forført af en høj mørk fremmed og taget med ind til storbyen. Luzia, derimod er den fornuftige men temperamentsfulde, der har en deform arm fra en ulykke i barndommen. Hun regner aldrig med at blive gift, og er derfor glad for hun kan leve af at sy. Hun tror på en helgen redede hendes liv den gang. Som syersker ved de to søstre, hvordan man klipper, skærer og syr. Dette er gode evner at have som kvinder i den landlige lovløse del af Brasilien.

Lovløse mænd, Cangaceiros, ridder rundt i bander og røver og skaber utryghed. En dag lader Luzia sig bortføre af en gruppe mænd. Mens Emilia nærmest snubler ind i et ægteskab med en mand fra storbyen. Han lader i første omgang til at være alt, hvad Emilia har drømt om, bortset fra han aldrig røre hende i ægtesengen. Det viser sig senere at grunden er han slet ikke er intresseret i kvinder.
Luzia lever med de lovløse i bushen og forelsker efterhånden i deres leder.
De to søstre ender med helt forskellige liv, men følger hinanden på afstand gennem aviser og nyheder. Emilias svigerfar er ude efter hovedskallerne på de lovløse i den gruppe Luzia lever med. Emilia gør alt for at hjælpe og advare søsteren, men kan hun overhovedet redes?

Der er nogle fantastiske beskrivelser af Brasiliens natur, en natur jeg aldrig før har hørt om. Det er en rørende historie om søsterkærlighed, ensomhed og drømmen om et bedre liv.
Romanen Frances de Pontes Peebles er en enestående fortæller og hun formår at flette de to søstres liv ind i hinandes så man ikke taber tråden, selvom historien springer fra storbyen til bushen i hvert kapitel. 

Romanen rummer også indsigt i det politiske liv i Brasilien i en periode, jeg personligt aldrig har beskæftiget mig med, og det er spændende at lære nyt om så fjerne himmelstrøg. Så vidt jeg ved findes romanen desværre ikke på dansk endnu, men jeg vil varmt anbefale den til alle mine engelsklæsende venner!