søndag den 4. marts 2012

Gys med cyklister i Århus 


Så er det søndag og en uge med cykelrazzia er afsluttet i Smilets By. Cyklisterne kan ånde lettet op og fortsætte som de hidtil har gjort…

Århus har altid været cyklernes by, men byen er i de seneste år også blevet kamikaze-cyklisternes by. Dette medføre en hel del ekstra spænding i forbindelse med mine ellers trivielle busture rundt i Smilets By - det er en sand rutschetur af emotioner at se den ene cyklist efter den anden være ved at blive slået ihjel under bussens enorme vægt. Der krydses fingre når bussen trækker ud fra et stoppested, og endnu en ihærdig cyklist lige vil teste sig selv, og se om han/hun kan nå at trække udenom. 

Det giver mig også et særligt kick af adrenalin og angst, at følge cyklisters færd, de steder, hvor det egentlig ikke er helt meningen de skal køre. Eksempelvis når en cyklist vælger at køre ud midt i et kryds, der ikke er beregnet til det, når de lige skal foretage et venstresving. Det gys, det lige giver, når man kan se, at bussen egentlig ikke helt kan være der uden at pløje gennem cyklisten, og den måde man kan ånde lettet op på, når de ikke pløjes ned af de højresvingende billister, på trods af cyklisternes udsving i forsøget på at undgå bussens hjørne.   

Nu går vi jo mod lysere tider. Desværre, kan man sige, for de cyklister, der ellers lige skal sætte ekstra kolorit på dødskørslen, ved at køre modsat vej over fodgængerfelter (helst med så stor hastighed som muligt) uden lys. Jeg har endda hørt, dette fænomen udløse små gisp, fra de ellers så rolige buschauffører.
Det er også dejligt, at cyklisterne er begyndt at bruge fortovene og gågaderne som cykelstier, man føler virkelig, man er i live, når man som fodgænger med få millimeter undgår at blive pløjet ned af en cykel, der drøner omkring et hjørne på fortovet. Det er sjovt at iagttage deres store overraskelse over, at der faktisk befinder sig fodgængere på de dertil indrettede fortorve.

Det er dejligt, at Århus er en aktiv Cykelby - det er fantastisk, at så mange undgår blodpropper, type-2-diabetes og for et skud endorfiner af deres cykeltur- men jeg vil altså rigtig gerne have de der helt særlige kamikaze-cyklister og deres dødskørsel ud af byen.