tirsdag den 10. januar 2012

Boller a la Maja Sofie

Her kommer da lige en lille opskrift på nogle boller, jeg tit serverer for gæster (så er gæsterne også nødt til at gå herind og kigge, hvis de vil have opskriften ;O))

250 g Hvedemel
250 g Spelt mel
100 g Fuldkornshvedemel
2,5 dl Mælk
50 g Gær
80 g Smør
1 æg (+ 1 æg til pensling / mælk kan evt. også bruges)
1 spsk. sukker
1 tsk. salt
1 knivspids kardemommeLun mælken i en lille gryde til den er håndvarm, opløs gær og sukker i den lune mælk.  Tilsæt herefter resten af ingredienserne og ælt dejen rigtig rigtig godt - tæl til mindst 100 mens du ælter! Dejen skal herefter hæve tildækket og lunt i 15 min, du kan evt. sætte den på en radiator (det gør jeg altså). Herefter triller du dejen til en pølse og deler den i 2, som du deler i 2 osv.  til du har 12 lige store stykker (jeg kan aldrig få den lige store, hvis jeg ikke deler i 2 og 2 ;O)). Så former du stykkerne til boller, og sætter dem til hævning tildækket og lunt i 20 min.  Inden bollerne kommer i ovnen pensler du dem med sammenpisket æg. De skal have ca. 12-15 min. ved 250° C (varmluft 230° C) på ovnens midterste rille.